Změkčujte vodu jako profesionál.

2024-06-19
Změkčujte vodu jako profesionál.

Voda z kohoutku obvykle není vhodná pro použití v profesionální kuchyni. . Je to proto, že taková "tvrdá" voda obsahuje rozpuštěné minerály, včetně sloučenin vápníku (Ca) a hořčíku (Mg), které způsobují usazování vodního kamene.To je jednou z hlavních příčin poruch gastronomických zařízení a neplánovaných přerušení provozu kuchyní. Potřeba udržet stálé provozní parametry a omezit usazování a korozi zařízení vyžaduje jeho změkčování. Jedná se o proces, při kterém jsou z vody odstraněny všechny sloučeniny vápníku a hořčíku, které jsou zodpovědné za tvrdost vody.


Takový proces se provádí pomocí tzv. změkčovače vody. Výrobci nabízejí různá řešení v cenovém rozmezí od 600,00 CZK do dokonce 20 000,00 CZK ale při výběru se neřiďte pouze cenou. Změkčovač vody je nezbytný pro správnou funkci konvektomatů, myček nádobí, kávovarů nebo kostkovačů, tedy nákladných zařízení, na kterých je v mnoha případech založen gastronomický podnik.

 

 

 

 

 

 

Zničení takového zařízení samozřejmě zbytečně zatěžuje rozpočet podniku, ale i drobná porucha, která vyřadí z provozu například troubu, naruší chod kuchyně nebo dokonce znemožní přípravu mnoha pokrmů. Úpravna vody, známá také jako "změkčovač", proto není zařízením, na jehož nákupu byste měli šetřit.

Jako zásadní se jeví výběr správného spotřebiče s ohledem na jeho účinnost měřenou průtokem vody udávaným v l/h. Čím více vody spotřebuje spotřebič, tím účinnější by měl úpravce vody být. Kromě toho je při plánování nákupu správného změkčovače vody neméně důležitý způsob provozu, který spočívá v regeneraci lože.

Rozlišujeme změkčovače vody manuální, poloautomatické nebo automatické. Nákup nejlevnějšího přístroje v praxi znamená, že lůžko je třeba regenerovat ručně a navíc je třeba pamatovat na to, kdy to provést, např. výpočtem množství spotřebované vody a kapacity lůžka.

 

Pokročilejší jsou poloautomatické změkčovače, u nichž musíme obvykle regenerovat lůžko ručně po obdržení signálu ze zařízení. Uživatelsky nejpřívětivější automatické změkčovače vody umožňují nejen téměř bezobslužný provoz, ale díky možnosti naprogramovat interval regenerace, např. v noci, prakticky zajišťují stále stejnou kvalitu vody.

 

Článek obsahuje obecné informace, doufám, že vás zaujme. Pokud plánujete nákup profesionálního gastronomického vybavení nebo máte v této oblasti zkušenosti, o které byste se chtěli podělit, neváhejte mě kontaktovat.

info@mmgastro.cz
tel. +420 277 277 401
Pondělí - pátek: 9:00 - 17:00 hod.

Doporučen

pixel