Balte a skladujte potraviny pomocí vakuoveho balení!

2024-01-23
Balte a skladujte potraviny pomocí vakuoveho balení!

Balení je závěrečnou fází přípravy, porcování a ochrany potravin. Jeho účelem je chránit před vnějšími vlivy, usnadnit přepravu výrobků, jakož i jejich skladování a distribuci. Je to účinný způsob ochrany nespotřebovaných potravin, nespotřebovaných výrobků s krátkou dobou trvanlivosti a všech tekutin a polotovarů. Vakuové balení by se mělo používat pro syrové maso, uzeniny, sýry, ryby, hotová jídla a sypké výrobky, jako jsou kroupy, těstoviny nebo káva.

Jaké jsou výhody vakuového balení potravin?

Potraviny lze balit různými způsoby, ale nejbezpečnějším řešením je vakuové balení. Vyloučí přístup kyslíku k výrobkům, což omezuje kažení potravin, změny chuti, vysychání, žluknutí, neumožňuje růst plísní a únik cenných vitaminů. Odříznutí přístupu kyslíku má za následek prodloužení trvanlivosti, zachování přirozeného aroma, struktury a především všech živin.

Příslušenství a vybavení potřebné pro vakuové balení potravin

Vakuové balení - (vakuové balení, VP) by nebylo možné bez vhodných fóliových obalů a zařízení, včetně vakuové svářečky potravin nebo vakuové baličky.

 

Obaly pro vakuové balení mohou mít různé formy, včetně sáčků, pytlů, fólií, sklenic, krabic ze skla, plastu nebo nerezové oceli. Nejlepší je spolehnout se na obaly z celofánového/polyethylenového laminátu, PET/PE laminátu, PA/PE laminátu a PET a PA fólie ve formě rukávů. Všechny se vyznačují vysokou odolností proti poškození, těsností, ochranou proti znečištění a navíc nízkou propustností pro oxid uhličitý, kyslík a vodní páru.
Pro výrobce potravin je důležitá i marketingová stránka obalu, který by měl být navržen tak, aby usnadnil identifikaci značky a rychlé nalezení hledaných informací. Zajímavé grafické provedení etikety navíc přitahuje pozornost spotřebitelů, čímž se výrobek jeví atraktivnější v porovnání s konkurencí.

Vakuové sáčky pro balení potravin

Vakuové sáčky lze použít pro skladování syrového masa a uzenin, syrových a uzených ryb, sýrů, obilovin, ovoce, hotových jídel, polévek, omáček, koláčů a sušenek. Tyto sáčky jsou k dispozici v různých velikostech, které usnadňují skladování potravin různých velikostí.

Různá řešení balení potravin

Potraviny lze balit několika způsoby, včetně vakuového balení, balení v modifikované atmosféře nebo balení do zásobníků.

Mezi mnoha různými možnostmi balení potravin, které jsou na trhu k dispozici, vyniká zejména vakuové balení. Jedná se o vynikající a jednoduché řešení, které zajišťuje vzduchotěsnost obalu, a tím výrazně prodlužuje trvanlivost výrobku v něm uloženého. Nákup vakuového balicího stroje a odpovídajících tácků nebo sáčků je investice, která se velmi rychle vrátí, a navíc používání vakuového balicího stroje sníží množství odpadu spojeného s vyhazováním potravin podléhajících zkažení.

Vakuové balicí stroje jsou dnes jedním z nepostradatelných zařízení v každém potravinářském závodě, velkoobchodě i obchodě. Jejich výhody začínají oceňovat i majitelé restaurací a dalších zařízení hromadného stravování.

Výhody vakuového balení v obchodech a stravovacích zařízeních

Nabídka vakuového balení potravin, včetně masa, uzenin, hotových jídel nebo ovoce na přání zákazníka, je vynikajícím řešením, které nepochybně podporuje opakované nákupy nebo objednávání jídel s sebou.
Kromě toho jsou uzeniny a sýry, které byly ten den nakrájeny, chráněny před vysycháním a ztrátou chuti a výživové hodnoty a mohou být následující den znovu uvedeny do prodeje.
Vakuové balení nabízí možnost snížit množství odpadu spojeného s vyhazováním produktů podléhajících rychlé zkáze a zároveň zaručuje hospodárnost v kuchyni a vždy čerstvé a chutné produkty, které se dostanou na stůl zákazníka nebo hosta.

Použití vakua při balení potravin

Použití vakua umožňuje sterilní a rychlé balení velkého množství výrobků. Proces balení potravin je velmi jednoduchý - obvykle spočívá ve vložení sáčků s výrobkem do komory, jejich umístění na těsnicí lištu a uzavření víka. Po několika desítkách sekund čekání je výrobek vakuově zabalen a připraven k prodeji.
Tento způsob balení potravin umožňuje zachovat vyšší kvalitu výrobku po celou dobu jeho přirozené trvanlivosti.

Vakuové balení

Základem vakuového balení je odstranění vzduchu z obalu. Obal se uzavře, obvykle zapečetěním. Je však třeba mít na paměti, že technicky není možné vzduch zcela odstranit. Proces vakuového balení je možný pomocí vakuového balicího stroje.
 
Při balení je třeba dodržovat několik pravidel.
 
Při vakuovém balení masa je důležité udržovat správné pH, které nesmí překročit hodnotu 5,8. To chrání syrové maso před vysycháním a zpomaluje proces zrání. Vakuově balené maso musí být bezpodmínečně uchovávano v chladu. Před vakuovým balením zeleniny je vhodné ji stejně jako ovoce omýt. Zelenina i ovoce by se měly skladovat v chladu. Vakuové balení sýrů se doporučuje pro zachování chuti a výživových vlastností tvarohu, plísňových a žlutých sýrů.

Ohřívání vakuově balených pokrmů

K ohřevu vakuově balených potravin budete potřebovat zařízení sous vide. Pokud takové zařízení nemáte, můžete použít hrnec s vodou o teplotě přibližně 75 °C nebo bain-marie. Tímto způsobem ohřívání různých pokrmů si můžete být jisti, že se jejich chuť nepřenese.

Balení v modifikované atmosféře

Balení v modifikované atmosféře je druhou z metod balení potravin. Balení v modifikované atmosféře vyžaduje MAP (Modified Atmosphere Packaging). Uvnitř těchto obalů se vzduch mění na plyn nebo směs plynů.
Obaly s modifikovanou atmosférou mají vysokou bariéru proti kyslíku, oxidu uhličitému a vodní páře, umožňují vzduchotěsné uzavření, jsou odolné proti mechanickému poškození a jsou průhledné, takže je snadné ověřit, co je uvnitř.

Balení v modifikované atmosféře - směsi plynů

Nejběžnější směsi plynů pro balení v modifikované atmosféře jsou oxid uhličitý CO2, kyslík O2 a dusík N2. Každý z nich má svou zvláštní úlohu. Oxid uhličitý má vlastnosti, které brání růstu bakterií a plísní, kyslík podporuje enzymatické reakce pro zachování čerstvosti a dusík plní a zabraňuje "rozpadu" obalu. Tyto plyny se používají v různých kombinacích a poměrech.

Pro balení ovoce a zeleniny v modifikované atmosféře se někdy používají netradiční plyny, jako je argon, xenon, oxid dusný nebo helium. Tyto plyny jsou chemicky inertní a nezpůsobují fyziologické ani mikrobiologické změny produktů.
Tato metoda se používá ke konzervaci čerstvých výrobků, včetně masa, lahůdek, pizzy, pekařských a cukrářských výrobků, zeleniny a hotových jídel. Dobře se hodí i pro skladování suchých výrobků, jako jsou ořechy, sušené mléko nebo káva.
 
Pokud se při balení rozhodneme použít směsi inertních plynů, odstraníme během procesu z výrobku aerobní a anaerobní bakterie, a tím eliminujeme:
●žluknutí tuků
● změna chuti a vůně
● zhoršení barvy
● oxidace vitaminu C, vitaminu E a beta-karotenu
● ztráta hmotnosti po ochlazení
● odpařování obsažených tekutin.

Je vakuové balení zdravé?

Ano, vakuové balení je rozhodně zdravé. Zachovává čerstvost a chuťové a nutriční vlastnosti výrobku. Kromě balení je nutné skladovat výrobky při správné teplotě, vlhkosti, pH a po správnou dobu. V opačném případě dojde k pomnožení nebezpečných anaerobních mikroorganismů a následně může případná konzumace výrobku způsobit otravu potravinami.
Mezi výhody vakuového balení patří možnost uchovávat suché výrobky mimo dosah vlhkosti, chránit je před plísněmi, aerobními bakteriemi a hmyzem. Tento způsob skladování zajišťuje, že potraviny neztrácejí svou výživovou hodnotu, zachovávají si přirozenou chuť, barvu a vůni. Snižuje množství potravinového odpadu.
Níže je uvedena tabulka, která ukazuje, jak dlouho lze vakuově balené potraviny skladovat, aby jejich konzumace byla zdravotně nezávadná.

Jak fungují vakuové scvářečky?

Vakuová svářečka potravin není příliš složité zařízení. Jediné, co musíte udělat, je vložit určitý potravinářský výrobek do speciálního fóliového sáčku a poté jej umístit do přístroje. Vakuová svářečka vysaje vzduch ze sáčku, obal utěsní a hermeticky uzavře.
Proces odsávání vzduchu začíná po zapnutí spotřebiče, odsávání probíhá postupně, odsáváním malého množství vzduchu, až je vzduch zcela odstraněn.
Při přerušení procesu balení, tj. při vypnutí spotřebiče, se odsávání vzduchu okamžitě zastaví.

Záleží i na obalu

V závislosti na požadavcích balicího stroje mohou být výrobky baleny do speciálně navržených sáčků nebo zásobníků. Takto připravené výrobky vypadají esteticky a lze je snadno skladovat, uchovávat a přepravovat.
Obal je vzduchotěsný a pevný, nepronikají do něj ani neunikají pachy zvenčí, takže v něm můžeme skladovat různé výrobky vedle sebe, ale především si mnohem déle zachovává svůj původní tvar a čerstvost.
Použití vakuového balení eliminuje aerobní bakterie, plísně a kvasinky, a tím umožňuje několikanásobně prodloužit již zmíněnou dobu trvanlivosti.

Vakuová svářečka - různé modely

Na trhu je k dispozici mnoho různých modelů vakuových balicích strojů, které jsou velmi užitečné v masných, lahůdkářských, zeleninových a pekárenských provozech, obchodech a stravovacích zařízeních, a proto nemohou chybět v naší nabídce.

Prvním typem těsnicího stroje, který bychom vám rádi představili, je stolní vakuový balicí stroj. Tyto balící zařízení jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli a jsou vhodné pro vakuové balení středních a malých porcí výrobků - do 4,5 kg. Nabízejí možnost vakuového balení nebo balení v modifikované atmosféře. Některé modely mají manuální a některé elektronické ovládání a navíc možnost uložení jednotlivých balicích programů. Tyto balící zařízení jsou vybaveny velkokapacitní vakuovou pumpou.

Další vakuové těsnicí stroje jsou modely s jednou nebo dvěma komorami. Jednokomorové nebo dvoukomorové baličky jsou vhodné pro balení velkých porcí potravin o hmotnosti až 10 kg. Balení probíhá ve vakuu nebo v modifikované atmosféře. Vyznačují se vysokým výkonem. V panelu lze uložit až 100 jednotlivých programů vakuového balení.

Kromě jednokomorových nebo dvoukomorových balicích strojů jsou k dispozici i bezkomorové modely pro vakuové balení. Ty lze použít pouze k balení suchých a chlazených výrobků do 3 °C. Nenabízejí možnost balení tekutých produktů. Při jejich použití je nutný výběr vhodných sáčků.

Naše nabídka zahrnuje také zařízení na uzavírání táců, které je ideální pro balení studených a teplých jídel s sebou do táců. Takový stroj je ideální pro catering, restaurace, bary a jídelny, všude tam, kde se podávají jídla s sebou.

Těsnicí nádoby jsou přizpůsobeny k balení obědů, sendvičů, salátů a polévkových misek a mají různé výlisky.

Vakuové balení se v tomto případě nepoužívá, a proto jsou zásobníky určeny pouze pro krátkodobé skladování a přepravu hotových jídel.

Balicí příslušenství

Kromě vybavení jsou pro balení potravin nezbytné také obalové sáčky. Jsou k dispozici v mnoha provedeních pro použití v komorovém nebo pásovém balicím stroji. V závislosti na vašich potřebách mohou mít vakuové balicí sáčky rozměry od 10x10 cm do 50x80 cm. Díky tomu je možné snadno pojmout výrobky různých velikostí. Sáčky mohou být hladké nebo se síťovým vzorem.

Dalším způsobem balení potravin nebo hotových jídel jsou obaly pro catering. Pro přepravu se dobře hodí jednoduché, dvojité nebo trojité obědové tácy se vzduchotěsným uzávěrem. Měly by být součástí vybavení cateringových společností a stravovacích zařízení nabízejících objednávky s sebou.

Nespotřebované přebytky potravin jsou problémem, se kterým se často potýkají stravovací zařízení. Vyhazování výrobků s krátkou dobou použitelnosti a likvidace nespotřebovaných porcí přináší značné ztráty, zatímco jejich použití může vystavit provozovnu poškození pověsti a nespokojenosti zákazníků.

Prohlédněte si naši nabídku vakuových a modifikovaných atmosférických obalů a příslušenství.

Doporučen

pixel