Jak vybrat myčku nádobí pro gastronomii?
Myčka nádobí pro gastronomii je jedním z klíčových prvků vybavení gastronomických zařízení. Pomocí cateringových myček nádobí můžete výrazně urychlit práci v myčce nádobí nebo v baru a zároveň zvýšit standardy mytí a vyvaření nádobí. Při hledání vhodného spotřebiče je však třeba zvážit určité aspekty, které se týkají nejen samotného spotřebiče, ale také místnosti, ve které bude myčka instalována.
Příprava místnosti
Prvním krokem v rozhodovacím procesu by mělo být pečlivé naplánování prostoru a příprava místnosti, do které má být myčka zapojena. Dalším důležitým aspektem je správné umístění odtoku do kanalizace. Myčky nádobí pro veřejné stravování mají na rozdíl od domácích myček gravitační odtokový systém. To znamená, že voda z myčky je odváděna bez použití dalšího čerpadla. Je proto důležité, aby byl odtok z místnosti umístěn pod odtokem myčky nebo v podlaze. Pokud je pokojový odtok namontován příliš vysoko, můžete zvážit nákup myčky s odtokovým čerpadlem nebo zakoupení podstavce pod myčku, který může poskytnout další úložný prostor pro tekutiny nebo koše myčky a zlepšit ergonomii.
Dalším důležitým aspektem montáže myčky nádobí do místnosti je správná volba napájení. Cateringové myčky nádobí mohou být standardně dodávány s napětím 230 V nebo s třífázovým napětím, tj. 400 V. Pokud elektrická instalace umožňuje připojení na 400 voltů, měl by být vybrán spotřebič na 400 voltů. Tento typ myčky rychleji ohřívá vodu, což šetří čas. Je také důležité, aby byl přívod elektrické energie blízko spotřebiče, aby jej bylo možné kdykoli rychle odpojit.
Myčky nádobí potřebují přístup k tekoucí vodě. Je nesmírně důležité zajistit dostatečný tlak vody v rozvodné síti. Pokud je tlak vody příliš nízký, hrozí, že myčka nebude správně plnit svou funkci. V takovém případě můžete investovat do myčky, která má oplachové čerpadlo, které pomůže problém nízkého tlaku vyřešit.
Jedním z dalších technických aspektů je důležité bezprostřední okolí myčky a především vybavení, které bude nutné pro správnou práci se spotřebičem. Je důležité mít na paměti, že do myčky se nesmí dostat zbytky jídla, takže z hygienických důvodů je třeba zajistit, aby v blízkosti myčky byl koš na odpadky, stůl s dřezem nebo cateringový bazén. Dřez nebo bazének by měl být také vybaven baterií s výlevkou, aby bylo možné nádobí řádně opláchnout. V závislosti na typu myčky lze také zakoupit speciální nakládací a vykládací stoly v různých konfiguracích.
Výběr myčky nádobí
Aby byl nákup myčky nádobí považován za úspěšný, měl by být spotřebič a úsporný. Myčky nádobí mají různé konstrukce, konfigurace nebo dokonce mycí cykly. Všechny tyto aspekty ovlivňují výkonnost a ergonomii spotřebiče.
Když je myčka zapnutá, musí pro správný chod ohřát v bojleru značné množství vody (asi 20-25 litrů). K tomu dochází obvykle jednou denně, ihned po zapnutí spotřebiče. Případě myček nádobí napájených třífázovým proudem je tento proces podstatně rychlejší než v případě myček na 230 V. V případě myček na 230 V je tento proces podstatně rychlejší než v případě myček na 230 V. Průměrná doba zahřívání u třífázově napájených myček nádobí je přibližně 20 minut, zatímco u jednofázově napájených modelů je tato doba obvykle 30-40 minut. Je také velmi důležité, aby byla myčka vybavena dávkovači mycích a oplachových tekutin. Výrobci myček nádobí dodávají spotřebiče s dávkovači nastavenými z výroby. Před jejich prvním použitím požádejte specializovaný servis o jejich nastavení podle doporučení.
POZNÁMKA: Pokud se po mytí objeví na skleněném nádobí a porcelánu skvrny nebo pěna, neznamená to, že je myčka vadná, ale pouze to, že je třeba dávkovače chemikálií znovu nastavit.
Existují tři základní typy myček nádobí pro gastronomii: podstavné, barové a digestoře. Každá z těchto myček se liší především velikostí a způsobem použití.
• Podstavné myčky nádobí pro gastronomii jsou nejtypičtějšími myčkami nádobí používanými v gastronomických zařízeních. Jsou vhodné pro instalaci pod stůl i pod omítku. Obvykle se do nich vejde 1 koš na nádobí o rozměrech 50x50 cm. Nádobí se vkládá dvířky umístěnými na přední straně myčky.
• Barové myčky nádobí - vzhledově podobné myčkám podstavným, ale o poznání menší. Tyto typy myček se nejčastěji instalují u baru, kde je velmi omezený prostor, nebo v malých kuchyních, kde se používá menší množství nádobí než ve standardní restauraci. Jsou ideální pro mytí skleněného nádobí nebo malého porcelánového nádobí (např. šálků a podšálků). Do těchto jednotek se obvykle vejde 1 koš o rozměrech 35x35 cm nebo 40x40 cm a nádobí se vkládá zepředu.
• Myčky nádobí s kapotou jsou největší a nejlépe se hodí do velkých mycích prostor, kde se myje velké množství nádobí nebo objemných předmětů (např. podnosy, vysoké hrnce). Tyto typy myček se obvykle kombinují s vhodnými přívodními a odvodními stoly pro zvýšení účinnosti. Jak již název napovídá, myčky s odsáváním mají "odsávač", který se otevírá zatažením za rukojeť směrem nahoru. Myčka se otevírá vertikálně a umožňuje přístup do vnitřního prostoru ze tří stran. Vnitřek myčky obvykle pojme 1 koš o rozměrech 50x50 cm.
Kromě těchto tří základních modelů existují také tunelové myčky nádobí, myčky určené typicky pro hrnce a tácy, které se dobře uplatní v umývárnách a průmyslových kuchyních. Existují také myčky, které pojmou větší koše nebo 2 koše najednou. Tato řešení jsou však rozhodně dražší a méně častá.
Myčky nádobí pro gastronomii mají různě dlouhé mycí cykly. Standardní mycí cyklus se pohybuje mezi 60 a 180 sekundami. Některé myčky nádobí mají několik různě dlouhých cyklů. Při výběru myčky nádobí se vyplatí věnovat pozornost také délce mycího a oplachového cyklu, která může výrazně ovlivnit účinnost mytí.
Další velmi důležitou vlastností je systém ovládání myčky. Levná řešení mají obvykle manuální ovládání, kdy se konkrétní funkce nastavují pomocí tlačítek nebo voliče. U o něco dražších modelů může být ovládací panel elektronický, mít dotyková tlačítka a displej s časovačem. Takové myčky mohou mít také více programů a možností (například mytí v komoře).
Další vybavení
Při nákupu myčky nádobí se vyplatí počítat také s příslušenstvím, které zvýší uživatelský komfort a účinnost. Níže uvádíme nejdůležitější příslušenství, které můžete u profesionální myčky potřebovat:
• Kondicionér vody: Tvrdá voda je běžný problém, který lze snadno vyřešit instalací úpravy vody. Zařízení zlepšuje kvalitu vody tím, že odstraňuje sloučeniny zodpovědné za tvorbu vodního kamene ve spotřebičích. Kondicionéry vody snižují riziko poruchy spotřebičů.
POZNÁMKA: Kondicionéry vody, zlepšují kvalitu vody z vodovodu pomocí nejodované soli v tabletách.
• Koše navíc: Přídavné koše umožňují nepřetržitou práci při zachování hygieny. Je třeba mít na paměti, že koše jsou víceúčelovým příslušenstvím a že různé typy košů (např. koše na sklo, talíře nebo příbory) mohou být užitečné pro správné uspořádání nádobí v myčce.
• Vysoce kvalitní kapaliny: Investice do kvalitních mycích kapalin přispěje k lepším výsledkům mytí. Při výměně kapalin je důležité propláchnout dávkovače.
Myčky nádobí jsou základním vybavením každé profesionální kuchyně, zlepšují kvalitu a hygienu mytí nádobí, proto je nesmírně důležité vybrat tento spotřebič promyšleně. Nákup myčky nádobí je třeba předem naplánovat, abyste se vyhnuli problémům při instalaci a používání!